Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
WordPress Klasik Bileşenlere Nasıl Geçilir?
İçindekiler
Çocuklara telefon almak artık 10 yaşına gelmiş çocuğu olanlar için gerekli hale gelir. Çünkü çocuklar bağımsızlık duygusunu yaşamak ve dijital dünyaya dahil olmak için telefon isterler. 10 yaşındaki bir çocuk büyük ihtimalle arkadaş çevresinden ve internet ortamından etkilenerek kendine ait bir telefon isteyecektir. Ancak çocukların kendilerine ait telefonlarının olması günümüzde hiç de absürt bir durum değildir.
İnsanlar işte ve okulda sosyalleştikleri gibi sanal dünyada da sosyalleşirler. Çocuklar da artık bu sanal dünyanın farkındadırlar ve bunun bir parçası olmak isterler. 10 yaşındaki bir çocuğun hemen hemen bütün arkadaşları telefon kullanmaktadır. Dolayısıyla bütün arkadaşlarında bulunan telefonun kendisinde de olmasını ister. Fakat 10-15 yaş grubu çocuğa telefon alınırken dikkat edilmesi gerekenler vardır.
Çocuklara telefon almak aslında düşünüldüğü kadar sakıncalı değildir. Aksine çocukların telefon kullanmasının bazı faydalı yönleri de vardır. Bunun koşulsuz en önemlisi kolay bir şekilde iletişim kurmayı sağlamasıdır. Özellikle küçük çocuklar dışarı çıktıklarında ebeveynleriyle iletişimi en kolay şekilde telefonla kurarlar.
Çocuklara telefon almanın bir diğer artısı da çocukların bağımsızlık duygusunu desteklemesidir. Çünkü sosyal medya ve internet gibi mecralara erişim çocukların arkadaşlarıyla çok daha başka biçimde sosyalleşmesini sağlar. Bu şekilde sanal dünyada da bağımsız bir kimliği olur ve bu durum kendi özgüvenini de destekler.
Çocukların telefon sahibi olmasının faydalarından biri de sorumluluk getirmesidir. Teknolojik bir alete sahip olmanın getirdiği sorumluluk çocukların olgunlaşmasını da sağlar. Telefonu uygun kullanmak, telefon kullanırken bazı kurallara uymak ve telefonun hasar görmesini engellemek gibi görevler çocuk için faydalıdır.
10-15 yaşındaki çocukların kullanımına uygun telefonları doğru belirlemek için bazı aşamaları tamamlamak gerekir.
Çocuğunuza en uygun telefonu belirlemek için araştırma yapmalısınız. Piyasadaki en gelişmiş telefonlar olan akıllı telefon modelleri onlarca çeşitte ve fiyatta bulunur. Bu telefonların fiyatlarını ekstra özellikleri belirler. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak telefonu bulmak için piyasadaki telefonları araştırmalısınız.
Araştırma yaptıktan sonra en uygun modelleri belirleyin ve bir liste oluşturun. Bu listeyi 10 telefona kadar genişletebilirsiniz. Daha sonra bu listeyi tekrar gözden geçirerek daraltın. Sonunda en uygun telefonlara karar verin.
Satın almak için mağazaya çocuğunuzla birlikte gittikten sonra en son listedeki telefonlara bakın. Satın alma aşamasında çocuğunuzun el beğendiği ve kullanırken rahat ettiği telefona karar verebilirsiniz. Ancak liste dışına çıkmamaya özen gösterin.
Çocuklar telefon kullanmaya başladıklarında ailelerde haklı bazı endişeler oluşur. Telefon ve internet kullanımı sadece telefon modeline bağlı değildir. Özellikle internet kullanımı çocukların bazı yanlış sitelere erişimini de sağlayabilir. Bu konuda aile kuralcı olmalıdır.
Telefon bağımlılığı gelişmesini önlemek için yemek sofrasında, arabada ve sınıfta cep telefonunu kullanmasını engelleyebilirsiniz. Unutmayın ki ebeveyn tutumu bir kez düzene oturduktan sonra çocuk da buna ayak uyduracaktır.
Çocukların uyku kalitesinin artması için yatmadan en az 1 saat önce telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi cihazların kullanımı bırakılmalıdır. Bu nedenle çocuklarınıza sabit bir uyku saati koyduktan sonra bu saatten 1 saat önce telefonlarını bırakmalarını isteyebilirsiniz.
Gün içerisinde çok fazla dijital ekrana bakmak gözleri yorabilir. Bunun yanında konsantrasyon güçlüğü ve dikkat dağınıklığı da yaratabilir. Bu nedenle çocuklara telefon kullanırken mutlaka belli bir saat sınırı konmalıdır.