Webmaster – Bir Web https://bir.web.tr Webmaster, Seo, Wordpress ve Teknoloji Blogu Tue, 24 Aug 2021 02:13:53 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8 196518808 SEO nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Açıklaması https://bir.web.tr/seo-nedir-arama-motoru-optimizasyonu-aciklamasi/ https://bir.web.tr/seo-nedir-arama-motoru-optimizasyonu-aciklamasi/#respond Fri, 20 Aug 2021 07:09:52 +0000 https://bir.web.tr/?p=403 SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), bir arama motorunun organik sonuçlarından gelen trafiğinin miktarını ve kalitesini artırmak için bir web sitesini veya web sayfasını optimize etme uygulamasıdır. Avantajları açıktır: Web sitenize her ay ücretsiz, pasif trafik getirir. Arama motorları nasıl çalışır? Arama motorları dijital çağın kütüphaneleri gibidir. Kitapların kopyalarını depolamak yerine web sayfalarının kopyalarını depolarlar. Bir arama […]

Kaynak:SEO nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Açıklaması

]]>
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), bir arama motorunun organik sonuçlarından gelen trafiğinin miktarını ve kalitesini artırmak için bir web sitesini veya web sayfasını optimize etme uygulamasıdır.

Avantajları açıktır: Web sitenize her ay ücretsiz, pasif trafik getirir.

SEO nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Açıklaması

Arama motorları nasıl çalışır?

Arama motorları dijital çağın kütüphaneleri gibidir.

Kitapların kopyalarını depolamak yerine web sayfalarının kopyalarını depolarlar.

Bir arama motoruna bir sorgu yazdığınızda, dizindeki tüm sayfalara bakar ve en alakalı sonuçları döndürmeye çalışır.

Bunu yapmak için algoritma adı verilen bir bilgisayar programı kullanır.

Bu algoritmaların tam olarak nasıl çalıştığını kimse bilmiyor, ancak en azından Google’dan ipuçlarımız var.

“Arama nasıl çalışır” sayfasında şöyle diyorlar:

Arama algoritmaları size en yararlı bilgileri vermek için sorgunuzun kelimeleri, sayfaların alaka düzeyi ve kullanılabilirliği, kaynakların uzmanlığı ve konumunuz ve ayarlarınız gibi birçok faktöre bakar. Her faktöre uygulanan ağırlık, sorgunuzun doğasına göre değişir; örneğin, içeriğin güncelliği, güncel haber konularına ilişkin sorguları yanıtlamada sözlük tanımlarından daha büyük bir rol oynar.

Google’dan bahsetmişken, bu çoğumuzun kullandığı arama motorudur – en azından web aramaları için. Bunun nedeni, bugüne kadarki en güvenilir algoritmaya sahip olmasıdır.

Bununla birlikte, optimize edebileceğiniz tonlarca başka arama motoru var.

Arama motorlarının nasıl çalıştığına ilişkin kılavuzumuzda bununla ilgili daha fazla bilgi edinin.

SEO nasıl çalışır?

Basit bir ifadeyle, SEO, içeriğinizin eldeki konu için en iyi sonuç olduğunu arama motorlarına göstererek çalışır.

Bunun nedeni, tüm arama motorlarının aynı hedefe sahip olmasıdır: Kullanıcılarına en iyi, en alakalı sonuçları göstermek.

Bunu tam olarak nasıl yapacağınız, optimize ettiğiniz arama motoruna bağlıdır.

Web sayfalarınıza daha fazla organik trafik istiyorsanız, Google’ın algoritmasını anlamanız ve bunlara uymanız gerekir. Daha fazla video görüntüleme istiyorsanız, her şey YouTube’un algoritmasıyla ilgilidir.

Her arama motorunun farklı bir sıralama algoritması olduğundan, hepsini bu kılavuzda ele almak imkansız olacaktır.

Bu nedenle, ileriye dönük olarak, hepsinin en büyük arama motorunda nasıl sıralanacağına odaklanacağız: Google.

Google için nasıl optimize edilir?

Google, ünlü olarak 200’den fazla sıralama faktörü kullanır.

Hatta 2010’da 10.000’e kadar çıkabileceği konuşulmuştu.

Tüm bu sıralama faktörlerinin ne olduğunu kimse bilmiyor, ancak bazılarını biliyoruz.

Nasıl? Çünkü Google bize söyledi ve biz de dahil birçok kişi çeşitli faktörler ile Google sıralamaları arasındaki korelasyonları inceledi.

Bunlardan bazılarını birazdan tartışacağız. Ama önce önemli bir nokta:

Google, web sitelerini değil, web sayfalarını sıralar.

İşletmenizin vitray pencereler yapıyor olması, sitenizdeki her sayfanın “vitray pencereler” sorgusu için sıralanması gerektiği anlamına gelmez.

Farklı sayfalar ile farklı anahtar kelimeler ve konular için sıralama yapabilirsiniz.

Şimdi sıralamaları ve arama motoru görünürlüğünü etkileyen bazı şeylerden bahsedelim.

Taranabilirlik

Google, içeriğinizi sıralamayı düşünmeden önce, onun var olduğunu bilmesi gerekir.

Google, web’de yeni içerik keşfetmek için çeşitli yollar kullanır, ancak birincil yöntem taramadır. Basitçe söylemek gerekirse, tarama, Google’ın zaten bildiği sayfalardaki bağlantıları daha önce görmedikleri sayfalara takip ettiği yerdir.

Bunu yapmak için örümcek adı verilen bir bilgisayar programı kullanırlar.

Diyelim ki ana sayfanızda zaten Google’ın dizininde bulunan bir web sitesinden geri bağlantı var.

Bir dahaki sefere o siteyi taradıklarında, web sitenizin ana sayfasını keşfetmek ve muhtemelen onu dizinlerine eklemek için bu bağlantıyı takip edeceklerdir.

Oradan, sitenizdeki diğer sayfaları bulmak için ana sayfanızdaki bağlantıları tararlar.

Bununla birlikte, bazı şeyler Google’ın tarayıcılarını engelleyebilir:

  • Zayıf dahili bağlantı: Google, sitenizdeki tüm sayfaları taramak için dahili bağlantılara güvenir. Dahili bağlantıları olmayan sayfalar genellikle taranmaz.
  • Takip edilmeyen dahili bağlantılar: Nofollow etiketlerine sahip dahili bağlantılar Google tarafından taranmaz.
  • Dizine eklenmemiş sayfalar: Bir noindex meta etiketi veya HTTP başlığı kullanarak sayfaları Google dizininden hariç tutabilirsiniz. Sitenizdeki diğer sayfalarda yalnızca dizine eklenmemiş sayfalardan dahili bağlantılar varsa, Google’ın bunları bulamama olasılığı vardır.
  • robots.txt’deki bloklar: Robots.txt, Google’a web sitenizde nereye gidip gidemeyeceğini söyleyen bir metin dosyasıdır. Sayfalar burada engellenirse, onları taramaz.

Google için Mobil uyumluluk Önemli midir?

Google aramalarının c’ü mobil cihazlardan geliyor ve bu sayı her yıl artıyor.

Bu istatistik göz önüne alındığında, Google’ın 2016’da mobil arama sonuçlarında mobil uyumlu web siteleri için bir sıralama artışı duyurması muhtemelen şaşırtıcı değil.

Google ayrıca 2018’de mobil öncelikli dizine eklemeye geçti, yani artık dizine ekleme ve sıralama için sayfanızın mobil sürümünü kullanıyorlar.

SEO nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Açıklaması

Yaklaşık 10 tüketiciden 8’i, cihazlarında iyi görüntülenmeyen içeriklerle etkileşime girmeyi bırakıyor

Başka bir deyişle, bir sitenin masaüstü sürümü mobil cihazlara yüklendiğinde çoğu insan geri düğmesine basacaktır.

Bu önemlidir çünkü Google, kullanıcılarını memnun etmek ister. Mobil cihazlar için optimize edilmemiş sayfalar memnuniyetsizliğe yol açar. Sıralama yapsanız ve tıklamayı kazansanız bile, çoğu insan içeriğinizi tüketmek için uğraşmaz.

Google’ın mobil uyumlu test aracı ile web sayfalarınızın mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Kaynak:SEO nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Açıklaması

]]>
https://bir.web.tr/seo-nedir-arama-motoru-optimizasyonu-aciklamasi/feed/ 0 403
Google Web Yöneticisi Araçları Nedir? https://bir.web.tr/google-web-yoneticisi-araclari-nedir/ https://bir.web.tr/google-web-yoneticisi-araclari-nedir/#respond Fri, 20 Aug 2021 06:44:00 +0000 https://bir.web.tr/?p=399 Google Web Yöneticisi Araçları (Google Arama Konsolu olarak da bilinir), web sitesi sahiplerinin sitelerinin Google ile nasıl etkileşime girdiğini izlemek için kullanabilecekleri güçlü bir platformdur.

Kaynak:Google Web Yöneticisi Araçları Nedir?

]]>
Günlük blog yazarlarından kurumsal SaaS pazarlama ajanslarına kadar, bir web sitesi veya çevrimiçi mağazası olan herkes, web sitelerinin performansını artırmak için Google Web Yöneticisi Araçları’nı (GWT) kullanıyor gibi görünüyor.

Webmaster Tool’a aşina değilseniz, bunun neden web sitesi ve pazarlama yönetimi çabalarında temel bir araç haline geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Öyleyse öğrenelim.

Google Web Yöneticisi Araçları nedir?

Google Web Yöneticisi Araçları (Google Arama Konsolu olarak da bilinir), web sitesi sahiplerinin sitelerinin Google ile nasıl etkileşime girdiğini izlemek için kullanabilecekleri güçlü bir platformdur.

GWT, tarama hataları, mobil optimizasyon sorunları ve güvenlik endişeleri gibi teknik sorunları bildirerek web sitenizin durumu hakkında ayrıntılı bir fikir verir. Ayrıca, web sitenizin organik performansını iyileştirmek için ihtiyaç duyduğunuz verileri sağlayan, SEO için paha biçilmez olan bir dizi izlenebilir ölçümle doludur.

Ayrıca tamamen ücretsizdir ve Google Analytics ve PPC testi için Google Ads ile entegredir.

Peki, Google Web Yöneticisi Araçları hangi özelliklere sahiptir ve web sitenizi ve SEO stratejilerinizi yönetmenize nasıl yardımcı olur?

Google Web Yöneticisi Özellikleri ve Kullanımları

GWT’nin yapabileceği birçok şey var. Her birinin ne kadar yararlı olduğu, özel iş ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Aşağıda, platformun evrensel olarak en faydalı özelliklerinden ve kullanımlarından bazılarını tartışacağız.

1. Web sitenizin performansını izleyin.

GWT, web sitenizin performansını izlemek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere hayati metrikler sağlar:

Tıklamalar – İnsanların Google’ın arama sonuçları aracılığıyla web sitenize tıklama sayısı. Bu, yalnızca sayfa başlıklarınızın ve meta açıklamalarınızın etkinliği hakkında bir fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda trafiğinizin ne kadar tutarlı olduğunun büyük bir göstergesidir.
Gösterimler – “Gösterimler” metriği, web sitenizin Google’ın arama sonuçlarında kaç kez ortaya çıktığını ifade eder ve bu, sıralamadaki anahtar kelimelerinizi belirlemek için kullanışlıdır. Sayfaya göre sıralama, belirli anahtar kelimeler için hangi sayfaların sıralandığını size söyleyebilir ve optimizasyon stratejinize fazladan bir içgörü katmanı ekler.
Ortalama TO – GWT, web sitenizi Google arama sonuçlarında gören ve tıklamaya karar veren kişilerin yüzdesini size gösterir. Temel olarak, tıklama sayınız ÷ gösterim x 100’dür ve kesinlikle yakından takip etmek istediğiniz bir ölçümdür. GWT aracılığıyla, en yüksek (ve en düşük) TO sorgularınızı belirleyebilir ve bunları zaman içinde izleyebilirsiniz.
Ortalama konum – Ortalama konumunuz, belirli anahtar kelimeler veya sayfalar için Google SERP’lerinde nerede sıralandığınızı vurgular.
Yukarıdaki metriklerin tümü için GWT, 16 aylık veri sunar ve iki tarih aralığını karşılaştırmanıza olanak tanır. Ayrıca, web sitenizin performansının kapsamlı bir görünümünü sağlayarak sorguya, tarihe, ülkeye ve cihaza göre filtreleyebilirsiniz.

2. İndeksleme hatalarına dikkat edin.

GWT, son site taramasından bu yana web sitenizin sayfalarından kaçının Google tarafından dizine eklendiğini görmenizi sağlar.

Daha da önemlisi, herhangi bir indeksleme hatasını veya uyarısını vurgular ve analiz için size bilgi verir. Örneğin, bozuk kodunuz, engellenmiş URL’leriniz veya sitenizin temasıyla ilgili bir sorununuz olabilir.

3. Bir site haritası gönderin.

GWT’ye bir site haritası göndermek, sitenizin taranabilirliğini iyileştirebilir ve dizine ekleme hataları riskini azaltabilir.

Büyük web siteleri için harika bir araçtır çünkü Google’ın değişiklikleri veya eklemeleri kaçırması kolaydır, ancak yeni web siteleri daha hızlı dizine eklenmenin avantajlarından da yararlanabilir.

4. Bir URL incelemesi gerçekleştirin.

URL inceleme aracı, belirli URL’leri analiz etmenize olanak tanır. Canlı URL’niz ile Google’ın dizininde bulunan URL’nin yan yana karşılaştırmasını görebilirsiniz.

Bu, herhangi bir hata veya tutarsızlık olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar ve ayrıca sayfanın en son tarandığı tarihi de görebilirsiniz.

5. Bağlantılarınızı takip edin.

Herhangi bir SEO SaaS stratejisi için geri bağlantılar hala inanılmaz derecede önemliyken, GWT’nin bağlantılar bölümü en değerli araçlarından biridir.

Yalnızca web sitenizin toplam geri bağlantı sayısını görmekle kalmaz, aynı zamanda hangi alan adlarının size bağlantı verdiğini ve bunu yapmak için kullandıkları bağlantı metnini de görebilirsiniz.

Dahili bağlantılar bölümü, web sitenizin yapısını analiz etmenin ve köşe taşı içeriğinizin en fazla sayıda bağlantı içerdiğini tespit etmenin iyi bir yoludur.

6. Güvenlik ve manuel işlemler.

GWT, sayfalarınızdan herhangi biri Google’ın web yöneticisi yönergeleriyle uyumlu değilse size e-posta bildirimleri gönderir.

Örneğin, Google spam, gizleme veya satın alınmış bağlantılar tespit ederse, sitenizi cezalandırır ve bu sekme aracılığıyla daha fazla talimat sağlar. Ayrıca herhangi bir güvenlik sorununu buradan takip edebilirsiniz.

Çözüm

Kapsamlı bir analiz ve web sitenizin genel sağlığına ilişkin genel bir bakış için Google Web Yöneticisi Araçları ile Google Analytics’in en iyi uygulamalarını birleştirebilirsiniz.

GWT’nin nasıl çalıştığını kavradığınızda, web sitenizi optimize etmek, sitenizin sıralamasını yükseltmek ve trafiğinizi artırmak için kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kaynak:Google Web Yöneticisi Araçları Nedir?

]]>
https://bir.web.tr/google-web-yoneticisi-araclari-nedir/feed/ 0 399
SEO Nedir? SEO Teknikleri Nelerdir? https://bir.web.tr/seo-nedir-seo-teknikleri-nelerdir/ https://bir.web.tr/seo-nedir-seo-teknikleri-nelerdir/#respond Thu, 12 Aug 2021 20:44:04 +0000 https://bir.web.tr/?p=36 SEO Nedir? SEO (Search Engine Optimization), Google organik sonuçlardan web sitemize gelen trafiğin arttırılması için yapılan optimizasyon çalışmalarına verilen isimdir. Arama Motorlarının Tarihi İlk arama motoru 1990 yılında karşımıza çıktı, adı Archie. Archie, bildiğimiz arama motorlarından çok farklıydı ve sadece dosya arama işlerinde kullanılabiliyordu. Yani bilgisayarınızda bir dosya aramak gibi düşünebilirsiniz. İnternette yer alan websitelerin […]

Kaynak:SEO Nedir? SEO Teknikleri Nelerdir?

]]>
SEO Nedir?

SEO (Search Engine Optimization), Google organik sonuçlardan web sitemize gelen trafiğin arttırılması için yapılan optimizasyon çalışmalarına verilen isimdir.

Arama Motorlarının Tarihi

İlk arama motoru 1990 yılında karşımıza çıktı, adı Archie. Archie, bildiğimiz arama motorlarından çok farklıydı ve sadece dosya arama işlerinde kullanılabiliyordu. Yani bilgisayarınızda bir dosya aramak gibi düşünebilirsiniz. İnternette yer alan websitelerin içeriklerini göremiyordu…

1994 yılına kadar Archie benzeri birçok arama motoru, piyasadan geldi geçti. Bazı arama motorları sadece sitelerin başlıklarından sıralamalar oluşturabiliyorken bazıları ise yanlışlıkla websitelere günde yüzlerce kez gelip, tüm sistemin dağılmasına neden oluyordu. 1994 yılında hepimizin bildiği bir arama motoru piyasaya giriş yaptı, bu işin nasıl yapılması gerektiğini herkese gösterdi: Altavista.

Altavista’nın diğer arama motorlarından farklı olduğu alanlar:

  • Sınırsız bant genişliği
  • İleri düzey arama teknikleri
  • 24 saat içersinde URL ekleme ve çıkarabilme özelliği
  • Aramanız ile ilgili öneriler ve ipuçları
  • Ayrıca Altavista farklı dillerde sonuç verebilen ilk arama motorudur.

Altavista ile aynı dönemde Yahoo! ve WebCrawler’ın kurulması daha sonra da 1996 yılında Google’ın kuruluşu, sektördeki dengeleri iyice değiştirdi. Altavista yavaş yavaş sektörden silinmeye, Yahoo ve Google’ın piyasayı domine etmeye başladı. Altavista önce Overture tarafından satın alındı, kısa bir süre sonra da Yahoo! bu firmayı satın aldı.

Birçok otoriteye göre, Yahoo! elindeki gücü (yani datayı) iyi kullanamadı ve istediği başarıyı bir türlü yakalayamadı. Email servisini çok iyi başaran Yahoo’nun (tabi ki o dönemde), arama motoru algoritmasında farklılığa gitmemesi, Google’ın güçlenmesine ve günümüzde dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olmasına neden oldu.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO yaparken 3 temel konuyu mutlaka ele almak gerekir. Yoksa istediğiniz başarı ya hiç gelmez ya da çok uzun süre uğraşmanız gerekir.

1. Arama Botlarına Uygunluk: Websitenizin Google tarafından kolayca taranabiliyor olması gerçekten de çok önemlidir. Bu konu ile ilgili yapmanız gerekenler,

Websitenizin kod yapısını çok iyi oluşturmak. Mümkünse WordPress kurma veya Magento gibi platformlar kullanmak, Website açılış hızını arttırmak. Google botları yavaş yüklenen sayfalarda pek fazla vakit harcamak istemiyorlar. Siteniz ne kadar hızlıysa, taranma ve indekslenme oranlarınız o derece artacaktır.
Robots.txt veya şifreleme ile Google botlarının siteye girişini engellememek, Prosedürlere uygun bir site haritası oluşturarak, Search Console‘a (eski adı ile web yöneticisi araçları) tanıtmak, Websitenizde mümkün olduğu kadar inline javascript ve inline css kodlarına yer vermemek, 404 ve 301 yönlendirme ayarlamalarını çok iyi yapmak,

Websitenizin mobile kullanılabilirliği oldukça iyi olması, olarak sıralanabilir.

2. Site İçi SEO ve Site Dışı SEO Çalışmaları: Google’ı memnun ettik, sıra geldi arama sonuçlarındaki rekabette nasıl fark yaratmamız gerektiğine. (Yukarıdaki maddeleri tamamlarsanız, zaten önemli bir fark yaratmış olacaksınız ancak amacımız her zaman en yukarısı 🙂 )

Site içi optimizasyon, adından da anlaşılacağı gibi websitenizin içinde yaptığınız arama motoru optimizasyonu çalışmalarını temsil etmektedir. Site içi SEO çalışmalarını özetlemek gerekirse:

Kaliteli içerik: Websitenizde yayınladığınız içerikler çalıntı, kopya ve yetersiz olmamalıdır. Oluşturduğunuz tüm sayfalar özgün ve kullanıcıların yararına olmalıdır. Bu konu için içerik ajansı ile çalışabilirsiniz.
Arama hacimleri: İçeriklerinizi arama hacimlerini göz önüne alarak üretmenizde fayda var. Kimse tarafından aranmayan konular yerine arama hacmi olan konuları içeriklerinizde kullanabilirsiniz. Hangi kelimelerin kullanıcılar tarafından arandığını öğrenmek için en çok hit alan kelimeler isimli makalemi inceleyebilirsiniz.
Başlık ve meta açıklamaları: Başlık ve meta açıklamalarını ne kadar etkili yazarsanız arama motoru sonuçlarında o kadar üst sıralarda çıkmaya başlarsınız. Başlık ve meta açıklamaları ile ilgili detaylı bilgiyi makalemizde bulabilirsiniz.
Site içi linkleme: Site içi linkleme strateji ile öne çıkarmak istediğiniz sayfalara link gönderebilir, bu sayfaların organik sonuçlardaki sıralamasını arttırabilirsiniz.
Site dışı optimizasyon da adından anlaşılacağı gibi sitenizin dışında yaptığınız SEO çalışmalarıdır. Aslında en çok da dikkat etmeniz gereken konulardan da biridir. Neden mi?

Zararlı backlinkler: Websitenize saçma sapan sitelerden backlink alırsanız, siteniz banlanabilir. Dolayısıyla hiç hesapta yokken siteniz bir gün arama motoru sonuçlarından silinebilir.
Doğal olmayan backlinkler: Piyasadaki abuk sabuk backlink paketleri satın alıp, sitenize gelen backlink sayısını 5’e katlarsanız, Google’ın gazabından nasibinizi alabilirsiniz.
Websitenize kendi ayarınızda hatta biraz daha kaliteli sitelerden backlink almalısınız. Ayrıca eğer backlink satın alacaksanız mutlaka doğal görünümü bozmamaya çalışın.

3. Kullanıcı Deneyimi: Birçok website sahibinin veya SEO uzmanının düştüğü hatalardan biri de kullanıcı deneyimini hiçe sayıp, sadece SEO çalışmalarına yönelmek. Eğer kullanıcılarınızın websitenizde geçireceği zamanı kaliteli bir deneyime getiremezseniz; oturum süresi, sayfa terketme oranları ve gezinilen sayfa sayısı oldukça az olacağı için, bu durum arama motoru sonuçlarını olumsuz etkileyecektir. Özetle, websitenizin görselliğini ve kullanılabilirliğini üst seviyede tutmalısınız.

Çalışmalardan sonra seo raporu hazırlamayı da unutmayın.

Kaynak:SEO Nedir? SEO Teknikleri Nelerdir?

]]>
https://bir.web.tr/seo-nedir-seo-teknikleri-nelerdir/feed/ 0 36