Coinmarketcap’a göre, tüm kripto para birimlerinin toplam değeri hafta sonu 2.02 trilyon dolara ulaşarak dünya ekonomisindeki yerinin kalıcı olduğu sinyalini verdi.
Pazar günü hafifçe 1,96 trilyon dolara düşene kadar bu seviyenin etrafında gezinen kripto piyasasında Bitcoin’in tek başında piyasa değeri 863 milyar dolar oldu ve onu 370 milyar dolarla ether takip etti.
Temmuz ayında 30 bin doların altında olan Bitcoin’in pazar günü yaklaşık 46 bin dolardan işlem görmesiyle yeniden hayat buldu.
Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. kimilerine göre isede geleceğin para birimi tanımlanıyor.
Günümüzde kripto para birimleri pek oldukça kişi tarafınca duyulmuş, devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin çok fazla dikkatini çekmiş durumda olan bilinmeyeni oldukça olan bir olgudur. Takas işlemlerini doğrulamak ve emin şekilde gerçekleştirmek için kriptografi kullanılır. Herhangi bir fizyolojik karşılığa haiz değildir.
Aslen banka kartları ve kredi kartlar ile harcanılan ve aktarılan paralar da sanal paralardır, bundan dolayı bu işlemler sonucunda ancak sistem verilerinde değişiklik meydana gelir. Kripto paralar da aynı mantıkta emek harcama prensibine sahip. Ancak herhangi bir otorite yahut hükümet tarafından yönetilmeyen, şu demek oluyor ki merkezileştirilmemiş (decentralized) bir sistem mevcut, bu da sistemin daha güvenli olmasını sağlıyor.
Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Verilerin bir sisteme nazaran şifrelenmesidir. Kripto paralar ortam üstünde şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi aracılığıyla geçirme edilir. Hash fonksiyonları benzer biçimde algoritmalar kullanılır.
Teknolojinin zıplama çağı olan 90’lardan beri dijital bir para birimi kurmak için birçok girişimde bulunulmuş oldu. Flooz, Beenz ve DigiCash benzer biçimde sistemler geliştirildi, fakat bu girişimler sahtekarlık, finansal sıkıntılar, firma içi anlaşmazlıklar gibi sebeplerden ötürü başarısız sonuçlar verdi. Bütün bu emek harcamalar güvenilir, üçüncü elden yaklaşım düşüncesini geliştirdi.
İlk kripto para olan Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan şahıs veya kişiler tarafınca geliştirildi. Satoshi Nakamato tarafından geliştirildiği söylenmesine karşın kim ya da kimler olduğu belli olmayan kişi(ler) tarafından aleni kaynak kodlu yazılım olarak paylaşıldı. Bu ağ uçtan uca şifrelemeli dosya paylaşım platformlarına benzer konseptli bir platform üstünden ilerler.
Kriptopara almak için malum en yaygın yöntem kriptopara alım satım platformlarını kullanmaktır. İtibari para birimi yatırarak karşılığında kriptopara elde edebileceğiniz şeklinde, kriptoparalar içinde da alım ve satım yapılabilmektedir.
Alım satım platformlarının yanı sıra kriptopara sahibi bir arkadaşınızdan kendi cüzdanınıza transfer yapmasını isteyebilirsiniz. Kriptopara birimleri direkt cüzdanlar arasında aktarıldığı için bu yolla kısa müddette kriptopara sahibi olmak mümkündür.
Ayrıca madencilik yaparak da kriptopara elde edilebilmektedir. Bu muamele için kuvvetli bilgisayar donanımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Donanımınız kompleks matematiksel işlemleri çözer ve karşılığında bir miktar kriptopara ile ödüllendirilirsiniz. Bu metot ek olarak ilk kriptopara birimi olan Bitcoin’in de üretilme şeklidir.
Bir ürün veya hizmet satıyorsanız, ürün ve servislerinizi Bitcoin yada öteki kriptoparalar karşılığında satabilir, bu sayede kriptopara elde edebilirsiniz. Kriptopara karar veren işletmelerin sayısı arttıkça kriptopara kullanması da yaygınlaşmaktadır.
]]>